come! follow me...

Sabtu, 24 September 2011

penting ke?

Assalamualaikum...
lama gila kan aku tak menaip...
pastu lau menaip je entah pape punya entry...
hahaha...
ni semua gara-gara masalah yang
menyelubungi diri...
hidup sekarang ni makin hari makin tension...
itulah hidup kan...
ni nak cakap pasal benda penting ni...
bukan penting mana pun...
cuma nak kongsi resepi tiramisu faveret je...
hehehe...
rasa cam nak wat esok la...
tengok le nanti...
Bahan-bahan:
1. 1 biji sponge kek
2. 250ml whipping cream
3. 200ml cream cheese
4. 1/2 cawan gula halus
5. 1 cawan air panas(untuk bancuhan nescafe nanti)
6. 1 sudu makan serbuk nescafe
7. serbuk koko(hiasan semata!)

Cara-caranya:

1. Bancuh nescafe dengan 1 cawan air panas tadi.
2. Satukan gula, cheese dan cream. 
3. Pukul adunan tadi sampai kembang dan gebu. 
4. Potong sponge kek tadi kepada 3 bahagian
5. Ambil 1 bahagian, tuangkan bancuhan nescafe tadi ke atas bahagian tu.
6. Sapukan adunan cheese dan cream ke atas bahagian kek tadi tu.
7. Susun lapisan kek yang ke-2 pula.
8. Ulang step 5 dan 6 tadi, buat sampai habis.
9. Kemudian tutup dengan cling film, simpan dalam fridge.
10. Bila dah nak hidang, hias pula dengan serbuk koko. Taburkan je atas kek tadi. Kalau tak nak pun tak pe...



tu la dia resepi yang aku cilok 
dari google.. hehehe....
baru nak try wat sendiri..
sebab selalunya beli, rasa
cam x puas je makan..
(ambek.. nafsu kerbau! makan nak banyak aje!)

 tempting tak....
sluurrpppeee.....!

Tiada ulasan:

Catat Ulasan